Telenet start campagne ‘Smart Phones, Smart Drivers’ samen met het BIVV

Volgens een nieuwe enquête van het BIVV, gebruikt ongeveer 1 jongere op de 5 met een smartphone minstens 1 keer per rit zijn toestel tijdens het rijden. Ze surfen daarbij vooral naar Facebook, Whatsapp en Snapchat in de auto. Het BIVV en Telenet slaan de handen in elkaar met de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Smart Phones, Smart Drivers’, die jongeren moet waarschuwen voor de gevaren van smartphonegebruik achter het stuur.

Het doel van de enquête, die door het BIVV gehouden werd, was om te ontdekken hoe bestuurders hun smartphone gebruiken achter het stuur.

Resultaten van de enquête

[1]

6% van de jongeren verknocht aan hun smartphone

Meer dan 1 op de 5 van de ondervraagde bestuurders (23%) die jonger zijn dan 34 jaar gebruikt hun smartphone minstens 1 keer per rit. Dat is meer dan voor de categorie 35-54 jaar (20%) en de mensen ouder dan 55 (8 %). 6 % van de jongeren gebruikt hem zelfs systematisch, meer dan 3 keer per traject. In het algemeen, gebruikt 8 op de 10 ondervraagde mensen zijn smartphone maar af en toe.

Telefoneren zonder handsfree kit: vooral in Wallonië

Twee derde van de ondervraagden gebruikt hun smartphone om een sms of mail te lezen (66%) of om er een te sturen (64%). De jongeren sturen vaker een sms of mail (69%) dan de categorie 34-55 jaar (63%) en de 55-plussers (42%). Dat is gevaarlijk gedrag, zeker als je weet dat je 23 keer meer kans maakt op een ongeval als je een sms verzendt achter het stuur, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Ook opmerkelijk: 45% van de bevraagden belt nog steeds niet handsfree. Niet handsfree bellen is gedrag dat opvallend vaker voorkomt in Wallonië (56%) dan in Vlaanderen (36%).

Facebook en Whatsapp achter het stuur

Facebook (21%) en Whatsapp (19%) zijn veruit de populairste apps achter het stuur bij jongeren. Ook Instagram (9%) en Snapchat (8%) zijn populair.

Eén op de 10 ondervraagden gebruikt zijn smartphone op de autosnelweg

Ruim de helft (51%) van de bevraagden grijpt naar zijn smartphone voor een rood licht of overweg. Dat is vanuit verkeersveiligheidsstandpunt niet uitzonderlijk gevaarlijk, maar het hindert wel aanzienlijk de mobiliteit en de doorstroming omdat ze trager reageren als de auto’s voor hen weer in beweging schieten. Verder is het ook opmerkelijk dat 59% van de ondervraagde Vlamingen voor een spoorweg of rood licht naar zijn smartphone grijpt, terwijl dat in Wallonië maar 42% is.

Bijna één derde van de ondervraagden (32%) gebruikt zijn smartphone in de file. Dat is mogelijk de oorzaak van vele kop-staartaanrijdingen in de files. Ook geeft 9% toe zijn smartphone op de autosnelweg te gebruiken. In de bebouwde kom is dat ‘slechts’ 3%.

‘Smart Phones, Smart Drivers’

‘Smart Phones, Smart Drivers’ is een nationale campagne, die de ambitie heeft de komende maanden en jaren verder aandacht te vragen voor het probleem van afleiding door smartphones. Dit jaar ligt de focus op jongeren. Met opvallende slogans zullen zij worden aangesproken om hun smartphone en apps zoals Facebook, Snapchat en Whatsapp niet te gebruiken wanneer ze zich als bestuurder, zowel als fietser, bromfietser als autobestuurder, in het verkeer begeven. Enkele slogans zijn ‘Van Genk tot De Haan, raak ik Facebook niet aan’ en ‘Van Knokke tot in’t Stad rij ik zonder Snapchat’.

De campagne bestaat uit verschillende delen.

Radiospots: Korte, krachtige spots in sappige dialecten, die worden uitgezonden op jongerenzenders.
Affiches die via het netwerk van het BIVV lokaal verdeeld worden en ook in jeugdhuizen zullen opgehangen worden.
Zomerfestivals: De campagne is aanwezig op 7 zomerfestivals in het land. Het campagneteam deelt er leuke zonneschermen uit.
Sociale Media: Ook op de sociale media is de campagne aanwezig, onder andere door banners die via de Telenet en BIVV kanalen verspreid worden.
Ikrijsmartphonevrij.be campagnewebsite & wedstrijd: bedenk zelf een leuke slogan en win een prijs! De campagne wordt versterkt door een wedstrijd waarbij jongeren uitgenodigd worden zelf een leuke slogan te bedenken naar het voorbeeld van de officiële campagneslogans. Er zijn leuke prijzen te winnen, oa een weekend weg in een minibusje met vrienden en tabletcomputers.

Download het campagnemateriaal via https://bit.ly/smartphonessmartdrivers

Het engagement van Telenet is uniek in de telecommunicatiesector. “We zien dat het mobiel dataverbruik in België elke 12 maanden verdubbelt”, zegt Ann Caluwaerts, SVP Corporate Affairs and Communication. “Jongeren communiceren vandaag vooral via apps, ook in de auto, zoals bijvoorbeeld via Whatsapp, Facebook of Snapchat. Bij Telenet vinden we het natuurlijk belangrijk dat iedereen altijd en overal mobiel internet heeft, maar zeker niet ten koste van de veiligheid. Daarom sporen we iedereen aan om de smartphone aan de kant te leggen tijdens het rijden. Als grote Belgische telecomspeler én als belangrijke werkgever willen we graag het voortouw nemen in deze nieuwe campagne, maar we hopen dat ook andere bedrijven én de bevoegde overheden zich achter dit initiatief zullen scharen.”

Karin Genoe, CEO van het BIVV: ‘Afleiding achter het stuur is een probleem dat steeds groter lijkt te worden. Minstens een kwart van de tijd in de wagen, zijn we met andere zaken bezig dan ons te focussen op het verkeer. En dat leidt tot veel te veel verkeersongevallen. Jongeren zijn sowieso een risicogroep in het verkeer en zij onderschatten vaak de gevaren die er zijn in ons verkeer. We willen hen met deze campagne alvast attent maken op het gevaar van smartphonegebruik achter het stuur. En zo kunnen we hopelijk een pak ongevallen vermijden in de toekomst.”

[1] De onderstaande resultaten hebben dus betrekking op een representatief staal van de bevolking dat aangaf een smartphone te bezitten en hem achter het stuur te gebruiken.

Download het persbericht