Wanneer u op Pokémon jaagt of het nieuws leest op uw smartphone, te voet of met de auto, is uw aandacht afgeleid van het verkeer. Wat zijn de gevolgen als u een ongeval veroorzaakt? En welke preventiemaatregelen kunt u nemen?

Hoe zit het met uw verzekering bij een ongeval?

Stel, u gaat helemaal op in het spel of in uw e-mails op uw smartphone en steekt zonder kijken de straat over. Een autobestuurder remt, maar kan u niet meer ontwijken…

  • Ook al was u onvoorzichtig, als zwakke weggebruiker bent u goed beschermd. Uw lichamelijke schade wordt namelijk vergoed via de BA Autoverzekering van de bestuurder. Omdat de bestuurder niet in fout was, stijgt zijn bonus-malus niet.
  • Heeft de autobestuurder schade of is hij zelf gewond, dan komt uw familiale verzekering(Burgerlijke Aansprakelijkheid Privéleven) tussen. Op voorwaarde dat u er een hebt natuurlijk, zo niet draait u zelf op voor de kosten.

7 tips voor een veilige Pokémon-zoektocht en andere games

  1. Respecteer altijd de verkeersregels: wacht voor een rood licht, gebruik het voetpad, steek over op het zebrapad, enz.
  2. Speel het spel nooit op de fiets of achter het stuur van de wagen. Als u met de auto een ongeval veroorzaakt door op uw smartphone te kijken, bent u aansprakelijk en riskeert u een boete.
  3. Houd uw omgeving in het oog zodat u niet tegen bv. een verlichtingspaal of vuilnisbak aan loopt. Uw telefoon trilt trouwens wanneer er een Pokémon in de buurt is.
  4. Let op waar u naartoe gaat en ga liefst niet alleen: sommige criminelen lokken Pokémon-jagers via het spel en stelen dan hun smartphone en portefeuille.
  5. Sommige plekken zijn gevaarlijk of verboden voor het publiek: ga niet op autosnelwegen, spoorwegen en privédomeinen.
  6. Begeleid jonge kinderen op Pokémon-zoektocht.
  7. Let op als u een profiel creëert via uw Google-account: er heerst nogal wat onduidelijkheid over uw persoonlijke informatie die zo toegankelijk wordt.