In België zijn er maar enkele verzekeringen die wettelijk verplicht zijn. Daarnaast zijn er een aantal andere verzekeringen die om contractuele reden wel verplicht kunnen gesteld worden.

02J32556Verzekeringen zijn een noodzakelijk kwaad waar echter niemand meer zonder kan. Ook al zijn sommige verzekeringen niet verplicht, toch zijn er een aantal zeker aangeraden. Welke verzekeringen heb ik nodig, welke niet, in welke levensfase dien ik bepaalde verzekeringen af te sluiten? We overlopen ze even volgens categorie.

 

1. Wettelijk verplichte verzekeringen

1/ Verzekering BA Motorrijtuigen of kortweg de BA Auto

Van zodra u zich in het verkeer begeeft met een gemotoriseerd voertuig zoals een auto, moto, brom- of snorfiets, vrachtwagen, … dan bent u wettelijk verplicht om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten.

De dekkingen en wettelijke contractuele bepalingen zijn bij wet vastgesteld en dus overal dezelfde. Dit wil niet zeggen dat de service en bijkomende voordelen overal dezelfde zijn. Verzekeraars spelen hierop in en geven voordelen als levenslang behoud bonus malus graad, gratis bijstand na ongeval, derde betaler systeem na ongeval,… Een goedkope premie is dus zeker niet altijd een betere koop. Leg zeker de voorwaarden naast elkaar en niet enkel de premie!

Samenvatting BA Motorrijtuigen

  • Jaarlijks budget: tussen de 250,00 en 1.000 Euro afhankelijk van voertuig, leeftijd, schadeverleden, enz
  • Voor wie? Iedereen die een auto, moto, brom- of snorfiets, vrachtwagen in het verkeer brengt.
  • Verplichte verzekering

2/ Arbeidsongevallenverzekering dienstboden – huispersoneel

De huishoudhulp die uw ramen reinigt of het personeel waar u occasioneel beroep op doet, bijvoorbeeld de arbeider die uw woonkamer behangt, de babysit van uw zoon of de tuinman die uw haag knipt… Deze personen zijn een waardevolle hulp wanneer u zelf uw handen vol hebt. Zij vallen echter onder de wet op de arbeidsongevallen en zullen bijgevolg door u als ‘werkgever’ moeten worden vergoed bij een ongeval tijdens of van of naar het werk… Indien u niet de juiste verzekering hebt!

Samenvatting Arbeidsongevallenverzekering

  • Jaarlijks budget: tussen de 50,00 en 100 Euro afhankelijk van verzekeraar
  • Voor wie? Iedereen die poestvrouw, tuinman of andere persoon privaat in dienst heeft buiten dienstencheques circuit.
  • Verplichte verzekering

 

 

2. Contractueel verplichte verzekeringen

Brandverzekering

Hoewel deze verzekering wettelijk niet verplicht is kan deze wel door een contract verplicht worden afgesloten. Dit kan bvb naar aanleiding van een huurcontract waarbij de eigenaar u verplicht een verzekering huuraansprakelijkheid af te sluiten. Deze verzekering komt tussen wanneer u aansprakelijk bent voor de schade aan het gebouw. Aanvullend kan u uw inboedel verzekeren al dan niet met de optie diefstal en rechtsbijstand.

Samenvatting Brandverzekering

  • Jaarlijks budget: tussen de 100,00 en 1000 Euro afhankelijk van woning
  • Voor wie? Iedereen die een appartement huurt
  • Verplichte verzekering volgens huurcontract

Schuldsaldoverzekering

Wanneer je een lening afsluit voor je woning kan de kredietverstrekken eisen dat er een schuldsaldoverzekering afgesloten wordt.  Deze verzekering zorgt voor financiële zekerheid wanneer jij of je partner plots zou overlijden. De schuldsaldoverzekering betaalt dan het openstaand kredietbedrag (of a rato van het verzekerd kapitaal kan bvb ook 50% zijn) terug aan de kredietinstelling. Ook al vraagt de kredietverstrekker niet naar deze verzekering, deze wordt toch sterk aangeraden!

Samenvatting schuldsaldoverzekering

  • Jaarlijks budget: tussen de 200,00 en 2500 Euro afhankelijk van leeftijd, ontleend bedrag en duurtijd
  • Voor wie? Iedereen die een woonlening aangaat
  • Verplichte verzekering volgens kredietovereenkomst

 

 

3. Aangeraden verzekeringen

BA Familiale

In tegenstelling tot de verzekering BA Auto, die voor elke bestuurder verplicht is, blijft BA familiale een facultatieve dekking. Een verzekering BA familiale is zeker onmisbaar als u kinderen of huisdieren heeft. Maar ook als u die niet heeft, is ze net zo belangrijk. De BA familiale verzekering dekt alle extra contractuele schade die veroorzaakt wordt aan derden door  door gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, huisdieren, kinderen op kot,…

Samenvatting BA Familiale

  • Jaarlijks budget: tussen de 60,00 en 125,00 Euro afhankelijk van leeftijd, gezinssituatie en te verzekerbare opties (paarden, tuinen en bossen, …)
  • Voor wie? Iedereen die alleen gaat wonen, alleenstaanden en gezinnen, wereldwijde dekking
  • Zeer sterk aanbevolen

Brandverzekering

Wie zelf eigenaar is van een woning, verzekert die maar best met een brandverzekering. Maar ook voor een huurder is een brandverzekering onontbeerlijk omdat hij enerzijds zijn eigen inboedel in rook kan zien opgaan bij een schadegeval en hij anderzijds aansprakelijk is voor de schade die hij aan anderen (derden) toebrengt. Als optie kan u uw inboedel verzekeren tegen diefstal.

Samenvatting brandverzekering

  • Jaarlijks budget: tussen de 60,00 en 2500 Euro afhankelijk van woning, hoedanigheid en verzekerbare opties
  • Voor wie? Iedereen die een woning heeft of huurt
  • Sterk aangeraden 

Schuldsaldoverzekering

Zoals hierboven vermeld  zorgt deze verzekering voor financiële zekerheid wanneer jij of je partner plots zou overlijden. De schuldsaldoverzekering betaalt dan het openstaand kredietbedrag (of a rato van het verzekerd kapitaal kan bvb ook 50% zijn) terug aan de kredietinstelling. Ook al vraagt de kredietverstrekker niet naar deze verzekering, deze wordt toch sterk aangeraden!

Samenvatting schuldsaldoverzekering

  • Jaarlijks budget: tussen de 250,00 en 2.500 afhankelijk van leeftijd, ontleend bedrag en duurtijd
  • Voor wie? Iedereen die een woonlening heeft afgesloten en zijn nabestaanden wenst in te dekken
  • Sterk aangeraden 

Rechtsbijstandsverzekering

Veel te vaak mondt ruzie over een schadegeval uit in een rechtszaak. Naast veel spanning en stress kost zo een procedure ook veel geld. Zeker als de tegenpartij weigert te betalen. De rechtsbijstandverzekering  neemt heel wat zorgen uit uw handen en zorgt voor een snelle en betrouwbare tussenkomst bij geschillen. En dit voor een klein jaarlijkse premie.  Deze verzekering kan u combineren in één polis voor zowel uw voertuig, woning en gezin tegen een aantrekkelijke prijs en betere voorwaarden.

Samenvatting rechtsbijstandverzekering

  • Jaarlijks budget: tussen de 50,00 en 350,00 afhankelijk van gevraagde dekkingen
  • Voor wie? Iedereen die geen eindeloze rekeningen wenst te betalen aan advocaten.
  • Sterk aangeraden 

Reis- en annulatieverzekering

Wie vaker op reis gaat kan beter een jaarlijkse reisbijstandsverzekering afsluiten, eventueel aangevuld met een jaarlijkse annulatieverzekering. Dit is beslist goedkoper dan voor elke reis afzonderlijk een verzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering beschermt u tegen onverwachte gebeurtenissen zoals ziekte, ongeval, ontslag enz. Een reisbijstandsverzekering bespaart financiële zorgen in het buitenland.  Zo’n verzekering betaalt uw medische kosten en de kosten voor de repatriëring, opsporingskosten enz in het buitenland.

Samenvatting  reis- en annulatieverzekering

  • Jaarlijks budget: tussen de 120,00 en 250,00 voor reisbijstand, tussen 125,00 en 400,00 voor de reisannulatieverzekering.
  • Voor wie? Voor wie geregeld in buitenland vertoeft. Mogelijke samenloop met andere reisverzekeringen via creditcard / autoverzekering werkgever enz.
  • Sterk aangeraden

Omniumverzekering auto

Zoals u reeds kon lezen dekt de verplichte dekking BA Motorrijtuigen enkel de schade aan derden waarvoor u aansprakelijk bent  (ook de lichamelijke en stoffelijke schade aan uw mede-passagiers).

Zo dekt de extra waarborg omniumverzekering de schade aan uw voertuig. U kan rekenen op een vergoeding van uw omniumverzekeraar wanneer u bvb zelf in fout bent, of bij ongevallen waarbij tegenpartij vluchtmisdrijf gepleegd heeft, schade door glasbraak, diefstal of poging tot diefstal, schade door natuurevenementen, noem maar op…

Samenvatting omniumverzekering

  • Jaarlijks budget: tussen de 350,00 en 2.000,00 afhankelijk van voertuig, leeftijd aanvrager en schadeverleden. Goedkoper alternatief kleine omnium tussen 150 en 500 euro per jaar.
  • Voor wie? Eigenaar van een moto of personenwagen tussen 1 en 4 jaar oud.
  • Aangeraden 

Hospitalisatieverzekering

Iedereen weet dat een ziekenhuisopname ingevolge een ziekte, ongeval of bevalling een flinke hap kan nemen uit het gezinsbudget … En het ziekenfonds komt soms maar in beperkte mate, of helemaal niet tegemoet in de kosten. We weten ook niet wat de toekomst voor ons in petto houdt, en sommige ziekten kunnen – vaak voor onbepaalde tijd – aanzienlijke kosten teweegbrengen.

Samenvatting Hospitalisatieverzekering

  • Jaarlijks budget: tussen de 120 en 1250,00 euro afhankelijk van leeftijd aanvrager.
  • Voor wie? Wie niet op een aanvullende verzekeringsplan kan rekenen via zijn werkgever. Aansluiting op individuele basis vanaf 18 jaar tot 69 jaar.
  • Aangeraden